Telefon: 32 455 48 55

Kiszonki na Starym Mieście – ruszają zapisy na warsztaty

18 czerwca będzie miało miejsce ostatnie działanie w ramach projektu „Sztuka kiszenia – nasza wspólna pasja”, realizowanego przez Wodzisławskie Centrum Kultury. Po spotkaniach w Kokoszycach i na Wilchwach, przyszedł czas na Stare Miasto. I to właśnie mieszkańców tej dzielnicy zapraszamy na warsztaty, podczas których opracują markę lokalnego produktu, a także ukiszą to i owo.

Warsztaty zorganizowane zostaną z podziałem na dwie części. Pierwsza rozpocznie się o godz. 10.00 w Centrum Aktywności Społecznej. W oparciu o mapę zasobów, uwzględniającą lokalne dziedzictwo, osobowości i inne wyróżniki, uczestnicy wybiorą elementy, które integrują mieszkańców i z którymi chcą być identyfikowani. Informacje te będą bazą do opracowania projektu logotypów na etykiety naklejane na słoiki z kiszonkami. Etykieta frontowa będzie zawierała unikalną nazwę lokalnego produktu, hasła i slogany. Na tylnej naklejce znajdą się opisy receptury, propozycje zastosowania w kuchni itp. Etykiety zostaną opracowane graficznie i przygotowane do naklejenia. Będą one także dostępne do samodzielnego wydruku.

Druga część zadania będzie dotyczyła warsztatów kulinarnych, wykraczających poza tradycyjne, śląskie receptury. Uczestnicy poznają zasady produkcji kiszonek oraz ich prozdrowotne oddziaływanie i przygotują po dwa rodzaje przetworów. Otwarta formuła spotkań będzie okazją do przyglądania się i zapisywania przepisów przez innych zainteresowanych mieszkańców. Spotkanie, które poprowadzi Anna Maksymowicz, zaczyna się o godz. 12.00 na rynku, a w razie niepogody – w CAS.

Liczba miejsc na warsztaty jest ograniczona. Zapisy przyjmuje Dział Projektów i Animacji Kulturalnej WCK (tel. 32 455 48 55, piak@wck.wodzislaw.pl) do 15 czerwca.

Wodzisławskie Centrum Kultury otrzymało dofinansowanie na realizację projektu ze środków Fundacji Orlen w ramach programu „Moje miejsce na Ziemi”. Celem projektu „Sztuka kiszenia – nasza wspólna pasja” jest integracja i budowanie kapitału społecznego środowisk trzech dzielnic miasta. Będzie on realizowany w ramach przygotowania lokalnych przetworów kiszonkarskich, za którymi kryją się wspólne wartości i elementy integrujące społeczność.