Telefon: 32 455 48 55

Jak zadbać o zdrowe odżywianie się - warsztaty w WCK

zdjęcie kanapki

„Trucizna czy pożywienie” - ten przewrotny tytuł jest motywem przewodnim spotkania, które odbędzie się 24 maja o godz. 17.00 w ramach cyklu „Tu i teraz”. Zajęcia dla młodzieży i dorosłych, które rozstrzygną raz na zawsze pytanie, co tak naprawdę znajduje się na sklepowych półkach, poprowadzi Paulina Dera ze Szkoły Odżywiania i Terapii Naturalnych z Wodzisławia Śląskiego.

Wiemy, że dla zdrowia powinniśmy ograniczać cukier czy tzw. „gotowce”, ale często wydaje nam się, że sięgając po zdrowe jedzenie, czy przechodząc na dietę wege lub bezglutenową, pod pozorem „zdrowych”, sięgamy po produkty jeszcze gorsze dla naszego organizmu. 

Prowadząca, dyplomowany naturopata oraz terapeuta żywieniowy, odsłoni zatajane przed konsumentami techniki ulepszania żywności, pokaże jak tanio, naturalnie, szybko i smacznie samodzielnie wprowadzić do swojej kuchni zdrowe produkty i warzywa.

Na spotkanie składać się będzie wykład o sposobach „podrabiania” produktów i możliwościach zneutralizowania szkodliwego działania chemii w pożywieniu. Z kolei podczas części warsztatowej prowadząca skupi się na kwestii wprowadzania warzyw do diety dzieci. Pokaz przygotowywania napojów i deserów roślinno-warzywnych wraz z degustacją, bazujący na autorskich przepisach, będzie okazją do poznania sprytnych sposobów na przemycenie warzyw, takich jak marchew czy cukinia, w napojach i deserkach. Takie rozwiązania stosowane są nie tylko u tak zwanych „niejadków”, ale także w terapiach dzieci z atopowym zapaleniem skóry, alergiami czy wybiórczością pokarmową, stając się jedną z form terapii. 

Koszt uczestnictwa w około dwugodzinnych zajęciach to 55 zł (wpłaty przelewem na konto WCK lub w kasie w nieprzekraczalnym terminie 20 maja). Zapisy na wydarzenie przyjmowane są do 16 maja pod adresem i.sobota@wck.wodzislaw.pl. Informacji na temat spotkania udzielają pracownicy Działu Projektów i Animacji Kulturalnej WCK (tel. 32 455 48 55 w. 28). Realizacja warsztatów będzie możliwa pod warunkiem zgłoszenia się minimalnej liczby zainteresowanych.